Saturday, February 25, 2012

+ TIPS UJI PASANGAN +




Hye...arini Cik Bam nk kongsi sedikit tips utk anda uji pasangan anda..Adakah mereka adalah pasangan hidop yg anda cari selama nie? Adakah mereka sesuai dgn citerasa anda? Tips ini dtgnye dr kwn Cik Bam sendiri...Cik Bam nak share sikit ngn korang semua ok!

1. Kalo dia (lelaki) boleh jadi imam dalam solat, bermakna dia boleh la memimpin..Itu adalah salah satu sifat kepimpinan.

2. Cuba create 1 hari hanya anda dgn pasangan anda sahaja..Maksudnye pergi kemana2 la, bersiar2 bersama, or buat suatu aktiviti dgn pasangan anda (tapi bukan yg dilarang oleh agama ok!). Pastu anda cuba try test dia..Anda tanya balik dia boleh ingat x ape yg anda bt dgn dia td..If dia ingat, maknanye dia seorg yg prihatin.

3.  Cuba anda create sesuatu masalah, if pasangan anda dapat selesaikan masalah tu, bermakna dia seorg yg hebat. If dia x dapat selesaikannya, kena tengok usaha dia, samada dia bersungguh2 atau tidak selesaikannya...Tengok cara dia berfikir utk selesaikan masalah. Di situ menampakkan kematangannya.

4.  Dari segi kewangan, anda cuba selama 4 bulan. Cuba pinjam duit dia selama 4 bulan. Tapi duit yg anda pinjam tu jangan la guna. Simpan je dulu dalam bank. Selepas 4 bulan, anda pulangkan la semula. If dia mudah je bagi anda pinjam dan tidak buke mulut langsung dalam jangka masa 4 bulan tu, bermakna dia jenis yang tak berkira.

5. Dari segi keikhlasan, cuba bawa dia pergi ke shopping complex. Cari satu barang yang anda gemari dan agak mampu dibeli la..Even x de function pun bg anda, tapi cuba suruh dia belikan. If dia terlalu mengkritik apa yang anda minati bermakna dia tak dapat nak terima anda seadanya. Jika dia membeli tanpa bnyk soal, bermaksud dia ikhlas.

6. Uji dari segi kesabaran dan ketulusan hati. Anda cuba merajuk. Tengok sejauh mana usaha dia untuk pujuk anda. Sekerap mana dia dapat pujuk anda. If dia tidak berputus asa sampai ke akhirnya, dia sangat menyayangi anda dan tak mahu hubungan anda berdua bermasalah. Dalam perbualan, cuba marah2 dia tanpa sebab, tengok sejauh mana tahap kesabaran dia. Jika dia tenang hadapinya, bermakna dia seorg yg sabar.

7. Dari segi keselesaan, nak tahu kita selesa dengan dia atau tidak. Bila anda keluar dgn dia anda boleh bersembang dgn dia. Macam2 topik anda borakkan bersama dia. Anda boleh terima apa yg dia borakkan dgn anda, dan dia boleh terima apa yg anda borakkan dgn dia. Apa saja terlintas di kepala dia, dia bualkan bersama anda. Apa saja masalah dia, dia akan kongsi dgn anda tanpa berahsia kerana dia selesa bila bersama anda.Samalah dengan anda juga!

8. Dari segi tingkahlaku, anda cuba keluar melintas jalan dgn dia. Jika dia memegang tgn anda, nauzubillah...Amik kesempatan namanye tu. Jika anda keluar bersama, dia menyentuh mana2 anggota bahagian badan anda mmg teett....hahaha(phm2 je la kan...). Jika dia bermain mata dgn org lain bile bersama anda, gatai namanye tu..hehe...

9. Melalui 1 sumber yg macam logik, dari segi berwawasan atau tidak, tengok cara dia berjalan. Jika cara jalan dia laju ke depan, bermakna dia seorg yg ada wawasan. Jika sebaliknye, masih lagi perlu diperbaiki lah kan...

10. Macam mana nak tahu dia panas baran atau x..Cuba buat dia menunggu anda dalam jangka masa yang lama selepas anda deal nak berjumpa dia di suatu lokasi. Tengok cara dia. Jika banyak soal bermakna dia pns baran. Tinggalkan dia bersama seorg budak kecil. Tengok cara dia melayan kanak2..Disitu boleh tgk panas ke tak dia nie..hehe..Then, cuba banyakkan soalan pd dia.Walaupun soalan yg sama.Tengok dia boleh sabar atau x, jika x sabar, dia akan melenting. Lagi satu tgk dy cemburu ke x. Jika dia banyak bunyi bila kita kluar dgn org lain dan berbaur kongkongan, mmg dia jns yg suka hilang sbr.

11. Dari segi kongkongan, anda cuba bg tau pada dia yg anda nak keluar dgn seseorg. Tengok reaksi dia, samada dia benarkan atau x..Jika dia benarkan, dia percayakan anda dan dia bukan jenis yang mengongkong. Jika dia msg dlm masa kluar dgn seseorg tu bkn bermaksud dia kongkong tapi dia risaukan anda. Jika dia msg berbaur marah, atau tengkingan, bermaksud dia mmg jns mengongkong dan rasa waswas sedikit dgn anda.

12.  Dari segi sifat hormat atau x, tengak cara dia bercakap dengan org sekeliling. Jika dia banyak diam dari bercakap bermakna dia ada rase hormat kpd org sekeliling. Cara bercakap main peranan untuk kesihatan hati juge. Jika tersalah kata, buruk padahnya. Almaklum la kan, masing2 ada hati dan perasaan.

13.  Ok, akhir skali jika kita masih musykil tentang perangai dan sikap pasangan kita, kita cuba tanya org yg terdekat dgn dia. Kadang2 famili akan sebelahkan dia sbb mungkin famili nak yang terbaik untuk dia. Justeru itu, pilihan yang lebih bijak, tanyalah  kawan2 dia tentang  diri dia. Lebih jujur dan selamat.


Harap anda enjoy dgn test ni...Cubalah! Selamat berjaya! =) -CikBamNoty

No comments:

Post a Comment