Saturday, February 11, 2012

+ KEINGINAN ATAU KEPERLUAN???+

Ade beza ke kita ingin dan kita perlu?hmm...
Paham kan? sejak kebelakangan nie aku asik pk 2 mende nie aje...
Some people said keinginan better than keperluan..
But, kite kne tgk gak atas ape...kehidupan or teman hidop
Most people said keperluan itu penting dalam kehidupan..
Ok, mari kte tgk logiknye bile mereka kata keperluan is important...

Dalam kehidupan, keperluan itu penting dari keinginan..Sebab untuk hidop kte perlu ade makanan, tempat tinggal, pakaian dan duet...semuanya keperluan...untuk keinginan pule, contohnye makanan yg sedap2, rumah besar, pakaian yang berfesyen dan duet yang banyak..Beza x keperluan dgn keinginan tu? haa..beza kan...Macam contoh, kereta...kereta pun mungkin akan jadi satu keperluan. Sebab senang bergerak pegi tempat keje, jalan2, balik kg dsb...Tapi, yang menjadi keinginannye bila kita nak kereta yang mahal2, tapi x mampu nk byr...itu dah menjadi keinginan dan bukan keperluan...Beza kan keperluan dan keinginan kt c2..hahaha

Ok, bagi yang kaya, possible they can buy anything they want (keinginan)..But then, ape salahnye mereka berjimat dengan mementingkan keperluan dari keinginan...Pernah dgr x kata org, semakin kaya mereka, semakin la miskin mereka..Tapi kata2 tu x leh caye bulat2...Tapi sape lah yg xde keinginan...Sume manusia ada keinginan masing2 kan...

Futhermore, untuk pemilihan teman hidup pule...Pernah x kita bertanya pada diri kita, kita pilih pasangan kita kerana kita inginkan dia or kita perlukan dia? Saye ade juge bt survey about this issue...hmm..mostly they felt need somebody is better than want somebody..Why? Ok, lets discuss...

Saye tertarik dgn kata2 seorg kwn sy nie...Dia kata PERLU lebih baik..Sebab kalo nak or ingin, itu kerana nafsu....If PERLU, kita memang perlukan dy hadir melengkapkan hidop kita, sempurnakan hidop kita dan kita perlu dia hidop bersama-sama kita selamanya...Keinginan hanya sementara sahaja...Lama2 keinginan akan berubah..Xtau ble je...Sebab manusia akan berubah, x banyak pun, sikit...Sekarang disyg2...Lama2, direnggang2...

"Awak, saye suke r dgn awk..Awak nie ceria, comel dan baik hati..." Sampai bila ayat nie akan bertahan dari mulut c pasangan? haha..xtau kn sampai ble kite akan ceria, kita akan comel dan kita akan baik hati dlm segala hal.." Awak, saya perlukan awak .." PERLU x perlukan explaination yg pjg2, cukup sampai c2...perlukan seseorg adalah menampakkan kesempurnaan dan saling melengkapi di antara 1 sama lain...

Jadi berhati2 la memilih pasangan ok! Jangan terpedaya dgn pujuk rayu c pasangan...Kelak kamoo juge yg makan hati...Bukan nak kata keinginan tu x penting...Sebab semua orang ada keinginan..Tapi ape salahnye kita utamakan keperluan..So insyaAllah, kehidopan kita harmoni tanpa bnyk hutang n elak serabut kepala dari segala hal...ok, gudluck!! Lets try together! =) -CikBamNoty






No comments:

Post a Comment